Een duurzaam Marnixhoes

Met zijn iconische ringbaardje veroverde sterrenkundige en schrijver Chriet Titulaer de Nederlandse televisie. In juni 1989 opende hij het Huis van de Toekomst, naast het Autotron in Rosmalen. Het doel was om mensen aan het denken zetten over de toekomst. Ruim 250 demonstraties van moderne technologie waren te zien: van beeldtelefoon tot een robot die een eitje kan bakken.

Met het Marnixhoes willen we hetzelfde doel te weeg brengen namelijk “Mensen aan het denken zetten over hun toekomst” Dit is natuurlijk een heel breed doel maar ga er maar eens over nadenken. Dit doel behelst diverse toekomsten, bijvoorbeeld een gezondere toekomst, een duurzame toekomst, een gelukkige toekomst. Allemaal toekomsten waar we met het Marnixhoes aan willen bijdragen. En er zijn natuurlijk al veel toekomsten door de voormalige school in het gebouw gecreëerd.

Als bestuur van het BewonersBedrijf Berflo Es hebben wij ook nagedacht over onze energietoekomst. De alsmaar stijgende energierekening brengt onze exploitatie meer en meer in gevaar. Het binnenklimaat van het Marnixhoes wordt slechter en slechter. Er moet dus wat veranderen. Kleine aanpassingen zoals een energiezuinigere verwarmingsketel en ledverlichting hebben we al toegepast.

Het BewonersBedrijf had voor de aankoop van het pand al een plan gemaakt om het pand te aan te kopen en te verduurzamen. Met dit plan hoopte het BewonersBedrijf het totale pand te kunnen aankopen van de gemeente Hengelo en het dan direct te gaan verduurzamen. Helaas kreeg het BewonersBedrijf de financiering destijds niet rond.

De ouderdom van het Marnixhoes resulteert inmiddels een jaarlijks stijgende energierekening en een steeds onaangenamer wordend binnenklimaat voor onze gebruikers en huurders. Bij de verdeling van het voormalige schoolgebouw heeft het BewonersBedrijf gekozen voor het deel van het gebouw met de aula. Voor de activiteiten van het BewonersBedrijf was dit de enige logische keuze. Dit deel van het gebouw is echter onlosmakelijk verbonden met het slechte deel van het gebouw, de 3 noodlokalen.

De alsmaar stijgende energierekening brengt de exploitatie van het BewonersBedrijf meer en meer in gevaar. Door het ongunstige binnenklimaat kunnen we simpelweg de huur niet verder verhogen om de exploitatie veilig te stellen. Gebruikers klagen over de temperatuur en tocht. In 2017 heeft het BewonersBedrijf nog geïnvesteerd in een nieuwe ketel en ledverlichting om het binnenklimaat te verbeteren. Het BewonersBedrijf zal de komende jaren geconfronteerd worden met grote vervangingskosten van raamkozijnen en dakbedekking. Kortom tijd om in te grijpen. Tijd om het Marnixhoes grondig te gaan verbouwen en te verduurzamen.

Het nieuwe circulaire buurthuis van de Berflo Es moet het informatie- & ontmoetingspunt worden voor de buurtbewoners, waar ze terecht kunnen met vragen over klimaatadoptie en het verduurzamen van hun woning. Het Marnixhoes geeft het goede voorbeeld met zijn circulaire gebouwontwerp en huisvest daarnaast diverse leveranciers en adviseurs die de bewoners op weg helpen naar een duurzame woning.

ontwerp-marnixhoes

Van idee tot ontwerp

2020

In 2020 zijn we begonnen met de eerste ideeën voor de verduurzaming van het Marnixhoes.
We hebben door te Kiefte Architecten een ontwerp laten maken

Te Kiefte

2021

In 2021 hebben we op basis van het ontwerp een projectplan geschreven.
Sinds eind 2021 worden we ondersteund door het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed van de province Overijssel.
In december 2021 is er een start gemaakt met het vormen ven een bouwteam.

Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed

Van ontwerp tot uitvoering

2022

In 2022 zal er verder worden gewerkt naar de verduurzaming van fase 1, het stenengebouw.